A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

18 листопада – Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

Дата: 18.11.2021 16:07
Кількість переглядів: 304

Фото без опису

18 листопада  Європейський день захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства. 18 листопад

 

Діти все частіше досліджують та виражають свою сексуальність за допомогою соціальних мереж чи месенджерів. Це явище називається секстингом.

Секстинг - це надсилання та отримання сексуально відвертих повідомлень (слів, фотографій, відео, зображень тощо), як правило, через мобільний телефон, а також через планшети, ноутбуки тощо.

Чому діти й підлітки вдаються до секстингу? Вони недооцінюють ризики, пов’язані з такою поведінкою, на них тиснуть однолітки, їх спокушають – причин багато, як і можливих негативних наслідків. Адже якщо ці повідомлення потраплять у відкритий доступ, діти можуть стати мішенню для сексуального примусу, шантажу тощо.

Рада Європи наголошує на тому, як важливо розробити комплексні профілактичні програми щодо безпеки в мережі, і закликає батьків до активної діяльності задля підвищення обізнаності дітей та дорослих про ризики та способи захисту дітей від них.

 

                            ДІЛИТИ ДОРОСЛИХ НА КАТЕГОРІЇ

 Коли дитина потрапляє в так зване самостійне життя, тобто в дитсадок або школу, вона оточена любов’ю й опікою. Тому довіряє всім дорослим. Проте коли в її житті з’являються чужі дорослі, дитину треба навчити їх розділяти:

  • Батьки, від яких не можна нічого приховувати;
  • Знайомі дорослі, яких дітям представили батьки. Наприклад, сусіди й педагоги. Це ті дорослі, до яких можна звернутися по допомогу. Утім, якщо знайомий дорослий каже: “Це наша з тобою таємниця від мами з татом”, про це обов’язково треба розповісти батькам;
  • Незнайомі дорослі, з якими не можна комунікувати. Треба навчити дитину розвертатися і йти, якщо надворі до неї звертається незнайома людина. Адже в дорослої людини не може бути адекватного приводу й мотивації звертатися по допомогу до дитини. Також треба навчити дитину кликати на допомогу поліціянтів. Дитина має знати свою домашню адресу й номер телефону батьків на пам’ять на випадок, якщо загубила свій телефон або в неї його немає. Аби дитина запам’ятала номер,  потрібно застосувати його як пароль для гаджету.

Але найкращий захист від педофілів – це рання сексуальна освіта дитини. Коли вона знає, що як називається і як відбувається, то зрозуміє, що з нею намагаються зробити. До того ж, для педофілів вибір такої дитини – це небезпека, бо вона не стидатиметься розповісти про це батькам“, – говорить інструктор із безпеки.

 

НАВЧИТИ ГОВОРИТИ “НІ” І ЗВІТУВАТИ ПРО МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ

Психологи радять пояснити дитині, чому треба говорити “ні”. Мовляв, не всі дорослі однаково безпечні, деякі можуть їй загрожувати. Потім варто перевірити, наскільки дитина засвоїла цю інформацію. Наприклад, попросити когось зі знайомих, кого дитина не знає, звернутися до неї по допомогу. “Усе, що дорослі розповідають чи показують дітям, останні забувають за тиждень. Тому навчати безпеки треба регулярно”, – говорить інструктор. Так, інструктор радить навчити дитину звертати увагу на підозрілих людей під час прогулянки. Адже в уяві дитини підозріла людина виглядає як злодій із мультиків. Натомість, треба помічати людей, які поводяться неадекватно (до прикладу, люди з наркотичною залежністю чи п’яні) і вчити триматися від них далі. Її має насторожувати, якщо хтось розглядає або погладжує її тіло, особливо місця, прикриті одягом. Про це треба говорити змалку.

Також батькам потрібно привчити дитину писати або телефонувати, аби звітувати, що з нею й де вона. Наприклад, прийшла до школи – написала, повернулася додому – написала.

 

Кожна п’ята дитина в Європі стає жертвою сексуального насильства. У 70–85% випадків насильник – людина з близького оточення. Про це йдеться в проєкті Ради Європи “Один із п’яти”.

Дитячий лікар-психіатр і лікар-психотерапевт Євгеній Тичковський пояснює, що 10% із цих 70% – це родичі. Решта 60% – близьке оточення, але не рідня. І ще 30 % припадає на чужих дитині людей. Також каже, що 25% дівчат до 16-ти років переживають с


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь