Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Чому жителі Хмельниччини отримують два рахунки за газ

Дата: 26.11.2021 14:00
Кількість переглядів: 301

У жителів Хмельниччини і досі часто виникає питання, чому вони сплачують два рахунки за газ замість одного, як було ще два роки тому. А також, хто отримує гроші за розподіл (доставку) блакитного палива.

Річ у тім, що в рамках процедури анбандлінгу відбулося відокремлення операторів газорозподільних мереж або колишніх обл/рай/міськ/газів (АТ «Хмельницькгаз» та ПрАТ "Шепетівкагаз" на теренах Хмельницької області) від безпосередньо компаній-постачальників блакитного палива (ТОВ «Хмельницькгаз Збут»).

Це було зроблено в рамках гармонізації законодавства України та ЄС.

Розмежування рахунків за розподіл та споживання газу як продукту відбулося в рамках цієї ж процедури в січні 2020 року. Відповідне рішення ухвалила Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг. Відтак розділення квитанцій - ініціатива держави, а не газовиків.

Існує хибна думка, що це додатковий платіж. Насправді, це не так, адже споживачі і раніше сплачували за доставку газу.

Втім, до 2020 року два платежі за блакитне паливо були об'єднані в одному рахунку. Тому в жодному разі не йдеться про додаткові витрати на газ.

Кошти за доставку (розподіл) газу на теренах Хмельниччини отримують місцеві оператори газорозподільних мереж - АТ "Хмельницькгаз" і ПрАТ "Шепетівкагаз", а не постачальники блакитного палива (ТОВ "Хмельницькгаз Збут»).

Сума до сплати за доставку залежить від:

  • середнього обсягу газу, який ви споживали щомісяця у минулому році;
  • тарифу, встановленого державним енергетичним регулятором - НКРЕКП.

Від своєчасного надходження коштів за розподіл (доставку) залежать:

  • надійність обслуговування газових мереж;
  • безперебійна робота аварійної служби та, зрештою, наша безпека.

Сам газ, як товар, купується у постачальника енергоресурсу. Сума до сплати за спожите блакитне паливо залежить від:

  • обсягу використання, що визначається операторами ГРМ (АТ «Хмельницькгаз» та ПрАТ «Шепетівкагаз») за показами лічильника, або нормами споживання;
  • ціни на газ в обраному тарифному плані.

Попри те, що газовий ринок ЄС потрапив у "ідеальний шторм", побутові клієнти  "Хмельницькгаз Збуту" застраховані від цінових антирекордів на блакитне паливо. Наші річні контракти з фіксованою ціною в 7,99 грн за куб гарантують тепло й затишок у домівках краян під час холодів без надвитрат. До того ж сім тисяч підписників тарифу "Твій газ Рівномірний платіж" взагалі зменшили витрати на обігрів осель взимку до 40%.

У разі зміни компанії-постачальника жителі області і надалі отримуватимуть два рахунки за газ, адже сплачуватимуть АТ «Хмельницькгаз» чи ПрАТ "Шепетівкагаз" за доставку блакитного палива.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь