A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Всесвітній день водних ресурсів

Дата: 21.03.2024 15:49
Кількість переглядів: 65

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ВОДНИХ РЕСУРСІВФото без опису

         Всесвітній день води бере свій початок від Конференції з довкілля та розвитку, що мала місце у 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Основною причиною святкування цього дня є швидке зменшення запасів питної води. Генеральна асамблея ООН оголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Метою проведення цього Дня є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на Землі, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день води. Цього дня організації із захисту довкілля звертається до всіх держав, що існують на планеті, із закликом приділяти більше уваги захисту водних ресурсів планети і проводити конкретні дії на національних рівнях. У червні 1999 року на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі й України, підписали Протокол про проблеми води і здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій.

Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

- Сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;

- Інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;

- Залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.

22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем так і рішень в цій області. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми.

Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби - на 75%, медузи - на 99%, картопля - на 76%, яблука - на 85%, помідори - на 90% , огірки - на 95%, кавуни - на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.

Якщо людина втрачає 2% води від маси свого тіла, то у неї виникає сильна спрага. Якщо відсотки втраченої води збільшаться до 10, то у людини почнуться галюцинації. При втраті в 12% людина не зможе відновитися без допомоги лікаря. При втраті в 20% людина помирає.

Вода дуже корисна, наприклад, вона допомагає знизити ймовірність серцевого нападу. Під час досліджень вчені з’ясували, що ті люди, які п’ють близько шести склянок води в день, менше схильні до ризику серцевого удару на відміну від тих, хто п’є всього дві склянки.

ВО́ДНІ РЕСУ́РСИ – поверхневі й підземні води певної території, придатні для використання з метою забезпечення потреб населення і галузей економіки, а також як джерела водозабезпечення.

Загальні відомості річкових басейнів Хмельницької області

Гідрографічна мережа області складається із 3733 річок і водотоків, загальною довжиною 12 880 км, в тому числі: великих річок  Дністер (у межах області 152 км) і Південний Буг (140 км); середніх річок  Горинь (150 км), Случ (119 км), Збруч (247 км); малих річок і водотоків — 3 728, загальною довжиною 12 072 км, із них річок завдовжки понад 10 км — 211 загальною довжиною 4 872 км. Середньостатистичний стік усіх річок області становить 2,1 млрд. м³/рік.

Усі річки області належать до басейну Чорного моря. Умовно їх можна розділити на три групи — річки басейну Дністра (займає 7 740 км² або 37,6 % території області), річки басейну Південного Бугу (4 610 км² або 22,4 %) та річки басейну Прип'ятьДніпро (8 270 км² або 40 % території області).

Наша країна наразі переживає складні і важкі часи. Воєнні дії суттєво впливають на якість водних ресурсів України, до них потрапляє велика кількість забруднюючих речовин через підриви нафтосховищ, складів паливно- мастильних матеріалів, а також через руйнування агресором інфраструктури підприємств та очисних споруд. Руйнування Каховської ГЕС стало наймасштабнішим терактом з часів аварії на Чорнобильській АЕС. Без доступу до води залишилось більше 700 тисяч людей. Наслідки будуть відчутні ще багато років. Наша головна мета зараз перемога, але ми повинні докласти всіх можливих зусиль для максимального збереження довкілля на рівні, що дозволятиме жити в здоровому середовищі, відбудовувати і розвивати міста
зараз та після перемоги. Дотримуючись нескладних правил, можна не лише заощадити власні кошти, а й значно скоротити наше споживання прісної води:

• Регулярно перевіряйте крани в своєму будинку. Один кран, що протікає, призводить до втрат 75 літрів води на день. Загалом це 2 250 л на місяць, або 20 ванн.
• Вимикайте кран, поки чистите зуби. Таким чином можна зберегти 6-14 літрів в день. Те ж саме стосується прийому душу - коли намилюєтесь, можна закрити кран.
• Приймайте душ замість ванни. Швидкий душ використовує значно менше води, ніж ванна.
• Використовуйте безпечні миючі засоби. Фосфатні миючі засоби, викликають цвітіння води в наших водоймах, що призводить до загибелі водної рослинності і тварин.
• Не використовуйте туалет, як сміттєвий бачок. Залишки їжі, косметики та іншого побутового сміття треба викидати в сміттєвий бак. Кожне змивання води в туалеті витрачає 3-6 літрів води.
• Збирайте дощову воду, щоб використовувати її для поливу саду і городу.

 

І пам’ятайте, що навіть незначні дії, якими б вони не були, допоможуть зберегти наші водні ресурси для нащадків. Долучайтесь!

 

       День 22 березня дає унікальну можливість нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишного середовища і розвитку суспільства. Практичні зусилля можуть допомогти поглибити суспільне розуміння як проблем, так і шляхів їх подолання у цій сфері. Для досягнення позитивних результатів необхідно перетворити слова на зобов’язання і дії у рамках загальної теми. Щороку в цей день озвучується нова проблема, пов’язана із забрудненням водних ресурсів на планеті й лунає заклик до її розв’зання. Але основні цілі проведення свята залишаються незмінними.

 

Щиборівська сільська рада закликає всіх жителів громади до відповідального використання водних ресурсів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь