A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

ОБЕРЕЖНО КАШЛЮК

Дата: 24.04.2024 16:13
Кількість переглядів: 25

 

Красилівське відділення Хмельницького районного відділу ДУ “Хмельницький центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” інформує, що в Україні загострилось епідситуація з кашлюку.

В Хмельницькій області з грудня 2023 року розпочався ріст захворюваності на кашлюк За І квартал поточного року зафіксовано 21 випадок кашлюку проти одного випадку за аналогічний період минулого року. Зростання захворюваності обумовлене черговим періодичним підйомом, який відбувається кожні 4 роки. Попередній підйом захворюваності реєструвався у 2019 році, коли перехворіло 104 осіб; у 2020 році – 13 осіб; у 2021-2022 роках випадки взагалі не реєструвалися. На підпорядкованій нам території станом на 24.04.2024року зареєстровано 5 випадків (захворіло 4 дітей та 1 дорослий). Враховуючи вище викладене, варто нагадати, що кашлюк – це гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, що спричинюється бактерією Bordetella pertussis. Це висококонтагіозна хвороба, яка передається повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Найбільш схильні до інфікування діти віком до 5 років, а також люди, які не були вакциновані або мають ослаблений імунітет.

Клініка

Кашлюк характеризується трьома стадіями:

Катаральний період: Цей період триває 1-2 тижні і схожий на звичайну застуду. Симптоми включають нежить, кашель, сльозотечу, легке підвищення температури.

  • Спазматичний період: Цей період може тривати 4-8 тижнів і характеризується нападоподібним кашлем, який закінчується блювотою. Кашель може бути настільки сильним, що призводить до апное (зупинки дихання) або судом.
  • Період одужання: Цей період може тривати кілька тижнів. Кашель поступово стихає, і інші симптоми зникають.

Профілактика

Найефективнішим методом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря  щеплень, вакцинувати дітей необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Для вакцинації дітей проти кашлюку на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом.Обидва типи вакцин формують у щеплених дітей стійкий імунітет проти кашлюку, дифтерії та правця.

 

 

Інші методи профілактики включають:

  • Дотримання правил гігієни, таких як миття рук з милом та водою, прикриття рота та носа під час кашлю або чхання.
  • Уникнення контакту з хворими людьми.
  • Ізоляція хворих на кашлюк протягом 5 днів після початку лікування антибіотиками.

Важливо:

  • Якщо ви підозрюєте, що у вас або у вашої дитини кашлюк, зверніться до лікаря.
  • Раннє діагностування та лікування антибіотиками допоможуть запобігти поширенню інфекції та скоротити тривалість хвороби.
  • Кашлюк може бути серйозним захворюванням, особливо для маленьких дітей. Своєчасна вакцинація та дотримання правил профілактики допоможуть захистити вас та ваших близьких від цієї хвороби.

 

Лікар-епідеміолог  Красилівського відділення

ДУ “Хмельницький обласний  центр контролю та

профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України”       Світлана КАЧАН       

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь