Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

АНАЛІЗ санітарно-епідемічної ситуації в Щиборівській громаді  за І квартал 2024 року

Дата: 25.04.2024 15:29
Кількість переглядів: 24

        За 3 місяці 2024 року та за аналогічний період 2023 року по Щиборівській територіальній громаді не реєструвались випадки захворювання на імунокеровані інфекції, такі як дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, кір,  краснуха,  паротит.

 З групи крапельних інфекцій  в І кварталі 2024 року по Щиборівській територіальній громаді захворюваність не реєструвалась.

За 3 місяці 2024 року не реєструвалась захворюваність гострими кишковими інфекціями.

          Відомо, що для вірусного гепатиту А характерна періодичність, підвищення захворюваності спостерігаються з періодичністю 5-7 років.  Випадки захворювання вірусним гепатитом А  не реєструвалися  як в поточному, так і попередньому році. Важливим фактором попередження спалахів вірусного гепатиту А є забезпечення населення доброякісною водою, адже при наявності випадків захворювання саме при цій інфекції реєструються групові захворювання та навіть спалахи з водним фактором передачі, особливо серед сільського населення.

Захворюваність гострими вірусними гепатитами  В, С, в І кварталі 2024р. не реєструвалася. Зареєстровано 1 випадок хронічного  вірусного гепатиту С, що становить 25,9 на 100 тисяч населення при обласному показнику 7,7. Захворів дорослий,  механізм передачі не встановлено.

З розділу особливо-небезпечних інфекцій  в І кварталі 2024 року  зареєстровано 1 випадок захворювання туберкульозу органів дихання. Показник захворюваності на 100 тисяч населення складає 25,9, при обласному показнику 12,3. Захворюваності бореліозами в минулому та поточному році не реєструвалось.

Згідно статті 45 Закону України Про систему громадського здоров'я від 06.09.2022 р. № 2573 “Обов’язкові медичні огляди організовуються і здійснюються у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я. Нагадуємо, що метою проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів є запобігання розповсюдженню інфекційних та небезпечних захворювань, динамічне спостереження за станом здоров'я працюючого населення. Суб’єкти господарювання несуть відповідальність за організацію та своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів і допуск їх до роботи без наявності необхідного медичного висновку згідно із законодавством. Просимо звернути увагу, що різко скоротилось число декретованих груп населення, які проходять профілактичні обстеження в нашій лабораторії.  

Згідно Статті 13 Закону України “Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення” “До повноважень органів місцевого самоврядування у сфері питної води, питного водопостачання та водовідведення належить також здійснення контролю за якістю питної води, використанням та охороною джерел і систем питного водопостачання та водовідведення”.

За І квартал 2024 рік згідно плану моніторингових досліджень було проведено дослідження води питної водопровідної на мікробіологічні та санітарно-хімічні дослідження з сільського водопроводу с.Щиборівка. Згідно договору з КП “Водограй-2017” лабораторно обстежений сільський водопровід с.Радісне. Згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10 п.4.5  “Підприємства питного водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль за безпечністю та якістю води від місця водозабору до місця її споживання”. Інформація про проведенні дослідження надається директору комунального підприємства.

За  І квартал 2024р. за ініціативи органів місцевого самоврядування не було проведено жодного дослідження води питної з колодязів громадського користування. Згідно плану моніторингових досліджень було проведено дослідження води питної криничної на мікробіологічні та санітарно-хімічні дослідження з 5 колодязів громадського користування: 2 - с.Мовчани, 2 - с.Радісне та 1 - с.Михайлівці . Вода з 1 колодязя у с.Михайлівці не відповідає вимогам за мікробіологічними показниками (виявлено загальні коліформи).

Згідно плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища на 2024 рік спеціалістами відділення були проведенні лабораторно-інструментальні дослідження в навчальних закладах громади. Зразки води питної водопровідної, відібраної в ході моніторингових досліджень, відповідають нормативним вимогам згідно ДСанПіН 2.2.4-171-10. «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.  Результати вимірювання потужності поглинутої дози (ППД) зовнішнього гамма-випромінювання в приміщеннях на об’єктах не вищі за нормативні показники. Параметри мікроклімату (температура та відносна вологість) в навчальних закладах відповідають нормативним значенням згідно вимог Санітарних регламентів.  Визначені рівні загального штучного освітлення в Кузьминському ліцеї (8 клас) та в Радісненській ЗОШ І-ІІІст. (2 клас, 10 клас), а також рівні освітлення біля дошок не відповідають нормативним вимогам Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затв. Наказом МОЗ України №2205 від 25.09.2020р. (зі змінами №1371 від 01.08.2022р.) . В навчально-ігровій кімнаті старшого віку ЗДО “Веселка” рівні штучного освітлення не відповідають нормативним вимогам Санітарного регламенту для дошкільних навчальних закладів, затв. Наказом МОЗ України №234 від 24.03.2016р. (зі змінами №1371 від 01.08.2022р.). У всіх інших навчальних закладах освітлення відповідає нормативним рівням.  Інформація про проведенні дослідження надана начальнику відділу освіти, молоді та спорту Красилівської міської територіальної громади , протоколи досліджень надані керівникам навчальних закладів.     

 

Через недотримання санітарно-гігієнічних правил, недоброякісне водопостачання можливе загострення епідеміологічної ситуації, зростання захворюваності на гепатит та гострі кишкові інфекційні хвороби. Необхідно більше уваги приділяти питанням утримання та профілактичної дезінфекції джерел водопостачання, систематичного проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води.

Згідно Закону України Про систему громадського здоров'я від 06.09.2022 р. № 2573 керівникам органів місцевого самоврядування, всіх закладів та організацій незалежно від форм власності пропонуємо вжити заходів для недопущення епідускладнень з інфекційних та неінфекційних захворювань, а саме:

  • здійснення діяльності, спрямованої на запобігання виникненню і поширенню інфекційних хвороб, локалізацію і ліквідацію їх спалахів та епідемій, у тому числі щодо вирішення питань фінансового та матеріально-технічного забезпечення таких заходів;
  • організація ведення обліку, здійснення первинного аналізу та внесення інформації, що стосується здоров’я населення на відповідній території, у систему обліку та аналізу даних щодо інфекційних хвороб та неінфекційних хвороб у встановленому порядку;
  • організація проведення дослідження води питної з джерел централізованого та нецентралізованого водопостачання для забезпечення населення територіальної громади питною водою, яка відповідає нормативним вимогам;
  • забезпечення контролю за своєчасним проходження медичних оглядів декретованих контингентів ( в т.ч. працівників закладів освіти, харчування, сфери обслуговування тощо на носійство збудників кишкових інфекцій, патогенного стафілококу);
  • активізація просвітницької роботи з населенням громад, а також у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб по профілактиці інфекційних захворювань, (в т.ч про необхідність проведення імунопрофілактики) шляхом розміщення матеріалів на сайтах ОТГ, сторінках громад у соціальних мережах, використовуючи інформацію надану ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь