Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Обережно шахраї

Дата: 22.04.2021 11:56
Кількість переглядів: 853

Фото без опису

Обережно шахраї

Незважаючи на неодноразові застереження, попередження та нагадування, наші громадяни продовжують потрапляти на гачок шахраїв, які обкрадають людей, обманом входячи до них у довіру та видурюючи в них останні копійки. З кожним днем зловмисники видумують все нові й нові способи та методи шахрайств. Тому, в черговий раз звертаючись до населення, правоохоронці попереджають найхарактерніші приклади дій сучасних шахраїв та статистику шахрайств.

Найбільш поширеними є інтернет шахрайства зокрема через сайт “OLX”, коли шахраї виставляють оголошення по заниженій ціні та переконують скинути завдаток на банківську картку.

Ось кілька правил щоб запобігти потраплянню на вудочку потенційних шахраїв:

  • не здійснюйте попередню оплату;
  • не відправляйте, не переказуйте і не віддавайте гроші, поки не отримаєте і не перевірите товар.
  • зустрічайтесь з продавцем особисто, в людних і знайомих місцях, де ви будете почуватись комфортно.
  • якщо ж продавець з іншого міста, користуйтесь післяплатою - в цьому випадку товар можна перевірити одразу ж при отриманні і оплатити його тільки якщо він вас влаштовує.
  • якщо щось (часто це електроніка) пропонується за дуже привабливою ціною, перегляньте ціни на аналогічний товар в інших продавців або в інших магазинах.
  • якщо ви продавець, не залишайте в тексті оголошення номер картки та інші конфіденційні дані на загальний огляд. Також, рекомендується вказувати як контактний телефон не основний номер мобільного, що прив'язаний до банківської картки, а інший телефонний номер;
  • якщо ви зважились на оплату за допомогою переказу на картку, для отримання грошей повідомляйте тільки 16 цифр її номеру. PIN-код, термін дії картки, CVC-код повідомляти нікому ніколи не можна - для отримання коштів на картку вони не використовуються;
  • не довіряйте фотографіям чеків, які вам можуть надати, та SMS, які можуть надійти на ваш телефон, - завжди перевіряйте баланс самостійно, без допомоги покупця та інших сторонніх людей. Найпростіший спосіб - дзвінок до колл-центру вашого банку за номером телефону, що вказаний на зворотному боці картки.
  • не відправляйте SMS-запитів, в яких ви не впевнені, і не передавайте свої паспортні дані та ідентифікаційний код нікому, ким би він не представився. Пам'ятайте, що для отримання коштів немає необхідності підходити до банкомата або платіжного термінала і тим більше виконувати там будь-які дії.

Другими по поширеності є шахрайства, у яких зловмисники представляються працівниками банку. Суть їх у тому, що шахраї, отримуючи номер телефону з відкритих джерел або використовуючи метод підбору, дзвонять його власнику та «в цілях безпеки» чи «для авторизації або проведення ідентифікації» просять назвати персональні дані (дату народження, кодове слово, номер і термін дії картки, PIN-код і CVV-код). Також, вони можуть попросити назвати код з SMS, яке «зараз надійде на Ваш телефон». Про такі дзвінки іноді повідомляють і співробітники банку.

Ніколи не повідомляйте дані своєї банківської картки іншим особам, оскільки співробітники банку ніколи не дзвонять клієнту з невідомого номера з метою отримання конфіденційної інформації по платіжній картці і не просять назвати ці дані по телефону. Тому в жодному разі не можна їх повідомляти. Потрібно одразу ж зателефонувати до банку за офіційними номерами телефонів, що вказані на картці, і повідомити про подію.

Третіми по поширеності є шахрайства вчиненні представниками ромської національності, які зазвичай підходять до людей з пропозицією погадати, чи придбати (продати) якусь річ.

Для загальної безпеки від цих шахраїв правоохоронці пропонують кілька правил спілкування з потенційними шахраями:

  • якщо до вас підійшли на вулиці з пропозицією погадати чи зняти порчу, намагайтеся якомога швидше відірватися від нав'язливих добродіїв та піти геть. Чим менше ви будете з ними спілкуватися, тим менше шансів у вас бути загіпнотизованими;
  • якщо відчепитися не вдається - покличте когось на допомогу. Поява сторонньої людини відволіче увагу шахрайок від вас і це допоможе вам від них звільнитися;
  • ні в якому разі не давайте їм своїх речей, грошей, коштовностей, тому що за першою річчю піде друга і т.д.;
  • ні в якому разі не дозволяйте підозрілим особам заходити до свого помешкання, а якщо вже вони зайшли самовільно - зверніться по допомогу до сусідів, аби спровадити непроханих гостей з квартири.
             Дотримуючись цих правил, Ви зможете убезпечити себе і своє житло від шахраїв та крадіжок.

 

Прокурор Хмельницької

окружної прокуратури                                                                А.Шибінський

        

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь