Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

На Хмельниччині зафіксовано шість випадків сказу тварин.

Дата: 02.07.2024 13:27
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

  

   Протягом 2024 року на Хмельниччині уже зафіксовано 6 випадків сказу серед тварин. Останній випадок трапився 10 червня в с. Дубище Красилівської громади, де домашній кіт покусав свою власницю. Укус зараженої сказом тварини є смертельно небезпечним для людини, при несвоєчасно наданій допомозі. Збудником є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється від хворої тварини тільки зі слиною. Зараження сказом відбувається через пошкоджені шкірні покрови  під час укусу або при ослиненні.

  Природним резервуаром і переносником вірусу в більшості випадків є лисиця, популяція якої зросла в рази у зв’язку із забороною полювання під час дії воєнного стану. Але основну загрозу для людей становлять домашні та безпритульні тварини, зокрема не вакциновані собаки і коти, які заражаються сказом через укуси диких тварин.

  Прикрим є той факт, що останні три випадки сказу виявлено у домашніх тварин, власники яких не подбали про проведення щеплень своїм тваринам, а це становить безпосередню небезпеку, як для самих власників, так і для інших людей.

  Спеціалістами Красилівської дільничної лікарні ветеринарної медицини здійснюються планові профілактичні щеплення проти сказу домашнім собакам, котам, великій рогатій худобі,  а в осередках сказу і іншим сільськогосподарським тваринам.

    З початку року, в зоні обслуговування  дільничної лікарні щеплено проти  сказу 3104 собак, 2756  котів, 5317 великої рогатої худоби  65                                 інших видів.

   У травні 2024 року фахівцями ветеринарної медицини у взаємодії із членами районної організації УТМР та працівниками лісового господарства розкладено 22971 доза пероральної вакцини проти сказу диких м’ясоїдних на території Антонінської, Заслучненської, Красилівської, Щиборівської ТГ.

 Спеціалісти ветеринарної медицини забезпечені в достатній кількості  вакциною проти сказу і продовжують свою роботу в населених пунктах зони обслуговування. Щеплення проводяться методом подвірного обходу, попередньо повідомивши про заплановані заходи  представників органів місцевого самоврядування. Власники тварин, відповідно  до законів України «Про ветеринарну медицину » та «Про захист тварин від жорсткого  поводження» зобов’язані проводити щорічну вакцинацію своїх домашніх тварин проти сказу. Крім цього, дотримуватися правил утримання домашніх тварин у населених пунктах, не допускати контактів із хворими та підозрілими у захворюванні дикими та безпритульними тваринами.

  Громадянам, в обов’язковому порядку, у випадку потенційно небезпечного контакту з твариною невідкладно звертатися по медичну допомогу. Якщо медицина ще не може вилікувати хворого на сказ, то з запобіганням виникненню цієї хвороби вона успішно справляється шляхом проведення щеплень особам з підозрою на можливе зараження вірусом сказу.

   Пам’ятайте, сказ не лікується, йому можна тільки запобігти. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь