A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Щороку 30 липня в Україні відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми.

Дата: 28.07.2021 14:20
Кількість переглядів: 600

Фото без опису      Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй в 2013 році та відзначається в системі міжнародних днів ООН 30 липня.

       Серед найстрашніших порушень прав людини в сучасному світі є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». Боротьба з торгівлею людьми визначена одним із пріоритетних напрямів діяльності Уряду України у сфері захисту прав людини. За період з 1991 року по 2017 рік в Україні, за аналітичними даними Міжнародної організації з міграції, від торгівлі людьми постраждало понад 230 тис. українців.  Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук работорговців як у своїх країнах, так і за кордоном.

          За оцінками Міжнародної організації праці, в усьому світі жертвами примусової праці є 21 млн осіб. Найчастіше жертвами работоргівлі стають найменш захищені категорії людей: жінки та діти. Найбільшого поширення використання примусової праці отримує на Близькому Сході та в Африці.

     За даними Міністерства соціальної політики України статистичні дані за 2020 рік наступні: Подано місцевими державними адміністраціями для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми – 162 комплектів документів. Кількість осіб, яким встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми становить 97 осіб. Відмовлено – 53 громадянам. Відмовлено у провадженні – у 8 випадках. Продовжено статус – 4 особам. Серед осіб, які отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 28 жінок, 68 чоловіків і одна дитина (хлопчик). 32 особи постраждали від трудової експлуатації, 4 – від сексуальної, 2 – від жебрацтва, 4 особи були втягнені у злочинну діяльність, а 55 – використані у збройних конфліктах.

      Країни призначення (експлуатації): Російська Федерація – 4 випадки; Україна – 4; Ліван – 1; Італія – 1, ОАЕ – 4, Туреччина – 1.

     Всього за 2012-2020 роки офіційний статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, отримали 975 осіб. Серед них: жінки – 368 осіб; чоловіки – 519; діти – 88 (56 дівчат та 32 хлопчика).

    Попри статистику оцінити реальні масштаби торгівлі людьми в Україні важко, ураховуючи доволі високий рівень латентності цих злочинів.

   Україна докладає багато зусиль у сфері протидії торгівлі людьми, особливо в частині поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

   Згідно Закону України “Про протидію торгівлі людьми” визначено, особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

    Особа, яка звернулася для встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, має право до прийняття рішення про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, на забезпечення особистої безпеки, поваги, а також на безоплатне одержання:

  • інформації щодо своїх прав та можливостей, викладеної мовою, якою володіє така особа;
  • медичної, психологічної, правової та іншої допомоги незалежно від місця проживання;
  • тимчасового розміщення у закладах допомоги для осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

    Матеріальна допомога виплачується особі, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми в порядку Постанови Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 року № 417 "Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми".

 

    Громадянам, яким загрожує небезпека потрапити у ситуацію з торгівлею людьми рекомендуємо звертатися за ЄДИНИЙ КОНТАКТ-ЦЕНТР СИСТЕМИ БЕЗОПЛАТНОЇ ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ    0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів)

 

 

З повагою
Красилівське БЮРО правової допомоги
тел. 4-26-60

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь