A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Форменний одяг – прерогатива військових

Дата: 12.03.2022 15:59
Кількість переглядів: 276

Форменний одяг – прерогатива військових

 

Президент Володимир Зеленський підписав Указ № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Народні депутати затвердили цей документ. Згідно з указом, воєнний стан запроваджено з 5:30 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

 

Правила носіння військової форми одягу та зразки знаків розрізнення розробляються та затверджуються відповідними центральними органами виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування, Службою безпеки України, Управлінням державної охорони України, Службою зовнішньої розвідки України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Законом України «Про військовий обов'язок і військову службу» (в редакції від 19.02.2022) визначено, що зразки військової форми одягу та загальні вимоги до знаків розрізнення військовослужбовців розробляються та затверджуються Міністерством оборони України.

Наказом Міністерства оборони України №606 від 20.11.2017 затверджено Правила носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту та ліцеїстами військових ліцеїв (в чинній редакції від 22.12.2020).

Згідно правил, право на носіння військової форми одягу мають військовослужбовці, військовозобов’язані під час проходження зборів, резервісти, курсанти та ліцеїсти. Громадяни, які звільнені з військової служби в запас або у відставку з наданням права носіння військової форми одягу, дозволяється носіння військової форми одягу, встановленої цими правилами або військової форми одягу, яка встановлена на дату звільнення.

Водночас, носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців особами, які не мають на це права, забороняється і тягне за собою відповідальність згідно із законом (ст. 7 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»).

Зокрема, Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за незаконне носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на це права.

За вчинення вказаного адміністративного правопорушення передбачено стягнення у вигляді попередження або накладення штрафу від 150 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією відповідної форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України (ст. 186-8 КУпАП).

 

Якщо ви не маєте відношення до будь-яких військових структур, не носіть мілітарний одяг (Mílitary – від італ. військовийстиль одягу, головною особливістю якого є використання деталей та елементів військової амуніції).

Лише ті громадяни, які мають відношення до військових структур можуть носити зараз одяг з військовими елементами та знаками розрізнення.

 

Це вбереже Вас - громадян і військовослужбовців від різних провокативних дій з боку ворога!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь