ПРОФІЛАКТИКА ГКІ У ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ
Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє
Профілактика гострих кишкових інфекцій у дитячих колективах
Серед інфекційних захворювань у дітей гострі кишкові інфекції займають одне із перших місць. Діти є найбільш вразливими до ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, будь-який предмет тягнуть до рота.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це захворювання, які викликають продукти, заражені хвороботворними мікробами або мікробами, що виділяють дуже сильні токсини. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами. Симптомом гострої кишкової інфекції є діарея (рідкі або водянисті випорожнення щонайменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкова інфекція може спричиняти зневоднення, що несе загрозу життю дитини.
Основні три шляхи передачі ГКІ:
− харчовий − зараження відбувається через споживання продуктів харчування та готові з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки;
− водний – передача збудників інфекцій через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;
− контактно-побутовий − збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети побутового вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).
Основними заходами профілактики ГКІ у дитячих колективах є:
• контроль за санітарно-епідеміологічним станом дитячого закладу, забезпечення закладу питною водою гарантованої якості, задовільний стан систем водопостачання, каналізації, очищення, поводження з відходами; вжиття заходів щодо створення безпечних умов для організації харчування дітей;
• контроль санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, дотримання технологій приготування страв, санітарного стану харчоблоку, дотримання особистої гігієни персоналом, відсутність у персоналу гнійничкових захворювань та ознак ГКІ;
• дотримання санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів у процесі приготування страв;
• недопущення хворої дитини на гостру кишкову інфекцію до дитячого закладу;
• спостереження за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими, вжиття протиепідемічних заходів та швидка ізоляція дітей з дисфункцією шлунково-кишкового тракту та харчовою інтоксикацією;
• здійснення контролю за дотриманням особистої гігієни дітей та персоналу, зокрема за миттям рук дітей перед прийманням їжі та після відвідування туалету;
• забезпечення якісного проведення вологого прибирання, систематичного прибирання приміщень туалетних блоків, дотримання належного дезінфекційного режиму.
Хмельницьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області повідомляє, щоб запобігти ГКІ у дітей, слід дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог в закладі, правил особистої гігієни, дезінфікуючого режиму, здійснювати контроль за індивідуальним використанням дітьми одягу та речей!
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Хмельницького районного управління ГУДПСС в Хмельницькій області
Левчук Валентина В’ячеславівна моб. (096) 401-18-20, роб. (03855) 4-30-93. kr@consumerhm.gov.ua