A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

ПРОФІЛАКТИКА ГКІ У ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ

Дата: 26.03.2024 14:40
Кількість переглядів: 77

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області повідомляє

Профілактика гострих кишкових інфекцій у дитячих колективах

Серед інфекційних захворювань у дітей гострі кишкові інфекції займають одне із перших місць. Діти є найбільш вразливими до ГКІ, бо у них ще немає належних гігієнічних навиків, вони легко забруднюють руки, будь-який предмет тягнуть до рота.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це захворювання, які викликають продукти, заражені хвороботворними мікробами або мікробами, що виділяють дуже сильні токсини. Інфекційні хвороби цієї групи спричиняються різними збудниками: найпростішими, бактеріями, вірусами. Симптомом гострої кишкової інфекції є діарея (рідкі або водянисті випорожнення щонайменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкова інфекція може спричиняти зневоднення, що несе загрозу життю дитини.

Основні три шляхи передачі ГКІ:

− харчовий − зараження відбувається через споживання продуктів харчування та готові з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної та термічної обробки;

− водний – передача збудників інфекцій через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах;

− контактно-побутовий − збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети побутового вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Основними заходами профілактики ГКІ у дитячих колективах є:

• контроль за санітарно-епідеміологічним станом дитячого закладу, забезпечення закладу питною водою гарантованої якості, задовільний стан систем водопостачання, каналізації, очищення, поводження з відходами; вжиття заходів щодо створення безпечних умов для організації харчування дітей;

• контроль санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці, дотримання технологій приготування страв, санітарного стану харчоблоку, дотримання особистої гігієни персоналом, відсутність у персоналу гнійничкових захворювань та ознак ГКІ;

• дотримання санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів у процесі приготування страв;

• недопущення хворої дитини на гостру кишкову інфекцію до дитячого закладу;

• спостереження за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими, вжиття протиепідемічних заходів та швидка ізоляція дітей з дисфункцією шлунково-кишкового тракту та харчовою інтоксикацією;

• здійснення контролю за дотриманням особистої гігієни дітей та персоналу, зокрема за миттям рук дітей перед прийманням їжі та після відвідування туалету;

• забезпечення якісного проведення вологого прибирання, систематичного прибирання приміщень туалетних блоків, дотримання належного дезінфекційного режиму.

Хмельницьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області повідомляє, щоб запобігти ГКІ у дітей, слід дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог в закладі, правил особистої гігієни, дезінфікуючого режиму, здійснювати контроль за індивідуальним використанням дітьми одягу та речей!

Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Хмельницького районного управління ГУДПСС в Хмельницькій області

Левчук Валентина В’ячеславівна моб. (096) 401-18-20, роб. (03855) 4-30-93. kr@consumerhm.gov.ua



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь