A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Напередодні Дня Конституції України фахівці відділу “Красилівське бюро правової допомоги” інформують про основоположні права людини, передбачені Конституцією України

Дата: 25.06.2021 14:50
Кількість переглядів: 426

Фото без опису

 

 

Вже двадцять п’ять років Українська держава і суспільство живуть за новою Конституцією, яку було прийнято 28 червня 1996 року. Цей день назавжди ввійшов видатною подією в сучасну історію нашого народу і українського державотворення.
Конституція закріплює в Україні засади державної політики, спрямованої перш за все на забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя. Вона заклала серйозні підвалини для розвитку і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою цінністю.

Через зміст Конституції проводиться надзвичайно цінна і гуманна ідея про те, що саме держава функціонує для людини, а не навпаки. І це є головним її обов’язком. За час дії нової Конституції, ми усвідомили, що інакше і не повинно бути. Адже Український народ є джерелом влади, яку він реалізує через відповідні органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Тому держава з її апаратом повинна служити, перш за все, своєму народові.

Особливо слід зазначити, що в Конституції України 1996 року передбачено проголошення прав громадян, які раніше не закріплювались, в “старій” Конституції. А саме: право на недоторканість життя, право на свободу думок і переконань, право на одержання та поширення інформації, право на компенсацію моральної та матеріальної шкоди, завданої громадянину незаконними діями держави, державних органів і посадових осіб, право на матеріальну компенсацію в разі незаконного затримання, арешту, засудження, поміщення у психіатричний заклад, право громадян на свободу пересування та вибір місця проживання, право залишати країну та повертатися до неї тощо.
Важливим є і те, що Конституцією закріплено право кожного на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Конституція України має надзвичайно велику цінність як правовий акт. Перш за все це Основний Закон держави, який має найвищу юридичну силу. Всі закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і повинні відповідати їй, а це значить, що Конституція є основним джерелом нашого законодавства, розрахованим на тривалий період.

Таким чином можна підтвердити, що Конституція має значення для становлення і розвитку держави та суспільства, яке неможливо перебільшити. Вона є надзвичайно важливим політико-правовим документом довгострокової дії, яким збагатилася наша держава, підвалинами не лише сучасних, а і майбутніх перетворень у суспільстві.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звертатись до відділу “Красилівське бюро правової допомоги” Адреса: вул. Театральна 1,  м. Красилів Тлефон:  4-26-60, E-mail: krasylivske@legalaid.km.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь