A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2553, за яким від травня наступного року споживання блакитного палива визначатимуть в енергетичних одиницях, а не кубічних метрах.

Дата: 08.11.2021 13:23
Кількість переглядів: 423

     

        Чому в Україні сплачуватимуть за газ по-європейськи, або що таке енергоодиниці?

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №2553, за яким від травня наступного року споживання блакитного палива визначатимуть в енергетичних одиницях, а не кубічних метрах.

Ключова ідея - після переходу держави на енергоодиниці споживач сплачуватиме за кількість отриманої енергії (тепла), а не за обсяг спожитого газу.

Чому необхідно було змінювати систему обліку?

Річ у тім, що при підрахунку газу в кубометрах не враховується його калорійність, тобто кількість енергії (тепла), що вивільняється при згоранні.

Наприклад, за законами фізики, аби нагріти чайник на Хмельниччині й Сумщині потрібно витратити однакову кількість енергії. Але калорійність газу на теренах держави дещо різниться. За інформацією оператора ГТС, на Сумщині вона у вересні була вищою (див. інфографіку). Тому в Хмельницькому спалювали більше кубів, ніж Сумах, аби нагріти воду до тієї самої температури. Отже, хмельничани сплачували і більше коштів, ніж сум'яни.

Зміни до правого поля покликані усунути цю несправедливість, адже споживач сплачуватиме за кількість отриманого тепла (кіловат-години), а не обсяг спалених кубів.

До речі, облік газу в енергетичних одиницях використовується майже в усьому світі, зокрема і ЄС, звідки Україна імпортує газ.

Коли споживач відчує зміни?

Закон передбачає перехід до методики обчислення в кіловат-годинах з 1 травня 2022 року. Однак ще низка норм набуває чинності з 1 травня 2023 року.

Під час перехідного періоду газ обліковуватимуть і в кубах, і в енергоодиницях, адже лічильники споживачів фіксують обсяг використаного ресурсу саме в кубометрах.

Як лічитимуть тепло, що дає блакитне паливо, і хто за що відповідатиме?

Споживачі, як і раніше, щомісяця передаватимуть показання своїх лічильників у кубічних метрах Операторам ГРМ. На теренах Хмельниччини - це АТ "Хмельницькгаз" та ПрАТ "Шепетівкагаз".

Саме Оператори ГРМ відповідатимуть за перетворення кубів у кіловат-години.

Формулу перерахунку до травня 2022 року має затвердити державний регулятор - НКРЕКП .

Кількість тепла у кіловат-годинах, що отримали українці з газу, Оператори ГРМ вноситимуть до особистих кабінетів споживачів, відображатимуть у квитанціях та передаватимуть на інформаційну платформу Оператора ГТС, на якій використаний ресурс паралельно обліковуватимуть і в кубічних метрах, і в енергоодиницях.

Постачальники, зокрема ТОВ "Хмельницькгаз Збут", отримуватимуть ці дані з платформи оператора ГТС в енергоодиницях. Тому суми до сплати у рахунках постачальників будуть визначені саме за обсягами використаної енергії.

У квитанціях постачальників (ТОВ "Хмельницькгаз Збут") буде зазначена ціна вже не за куб, а кіловат-годину.

Отож, замінювати старі лічильники на нові наразі не потрібно!

Хоч формула перетворення кубометрів у кіловат-години ще не затверджена НКРЕКП, однак споживачі мають змогу вже зараз дізнатися, скільки тепла вони приблизно отримують, спалюючи газ, тобто калорійність чи якість енергоресурсу. Для цього потрібно уважно вивчити платіжку за доставку (розподіл) блакитного палива (див. ілюстрацію).

Наприклад, за даними операторами ГРМ (АТ "Хмельницькгаз"), протягом вересня в Хмельницькому з одного кубометра в середньому нагоряло 10,64 кВат*год тепла. Також можна скористатися стандартним коефіцієнтом для перетворення кубометрів у кіловат-години від Української енергетичної біржі – 10,62. Тому, якщо споживач спалив 30 кубів, то з них він одержав приблизно 319 кВат*год енергії.

Визначити вартість однієї кіловат*години також досить просто, поділивши ціну кубометра (7,99 грн) на кількість тепла, що він дає (10,64 або 10,62 кВат*год). Отож, у Хмельницькому одна кіловат-година, отримана з газу, у вересні приблизно коштувала 75 копійок (з доставкою 94 копійки).

Необхідно ще раз зауважити, що це лише приблизні розрахунки!

Для порівняння одна кіловат-година електроенергії вартує щонайменше 1,44 грн, тобто на 53% дорожче.

Що це означає для споживачів?

  • українці отримуватимуть інформацію про вартість енергії від споживання газу і електрики в однакових одиницях виміру;
  • це допоможе споживачу порівнювати і обирати, яке джерело енергії (тепла) йому вигідніше – газ чи електрика;
  • буде усунуто несправедливість в оплаті за газ різної калорійності. Це зменшить витрати від використання блакитного палива нижчої калорійності.

ТВІЙ ГАЗЗБУТ. Надійний та зручний для кожного.

З повагою

Калінер Олександр

 

Прессекретар, менеджер із зовнішніх комунікацій

ТОВ «Хмельницькгаз Збут»

km.gaszbut.com.ua/ua/

www.facebook.com/km.gaszbut.com.ua

 

 

Моб.: 097-945-29-00

E-mail: Oleksandr.Kaliner@kmgaszbut.104.ua

м. Хмельницький,

вул. Проскурівська, 32, другий поверх


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь