Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Чи зобов’язаний водій мати при собі документи на право керування автомобілем у паперовому вигляді?

Дата: 16.12.2021 16:23
Кількість переглядів: 356

Чи зобов’язаний водій мати при собі документи на право керування автомобілем у паперовому вигляді?

 

Як відомо, наразі, водій може пред’явити поліцейському електронне посвідчення водія для посвідчення своєї особи та права на керування автомобілем. Однак, нерідко виникають випадки, коли поліцейський, у разі пред’явлення водієм документів у електронному вигляді, накладає адміністративне стягнення у виді штрафу.

 

Відповідно до частини 1 статті 126 КУпАП штраф становить 425 грн. Цей штраф пов’язаний з ситуацією керування транспортним засобом особою, яка не має відповідних документів на право керування таким транспортним засобом або не пред’явила їх для перевірки.

 

Що треба знати?

 

Особа, яка в установленому законодавством порядку отримала посвідчення водія та/або свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, має право замовити е-посвідчення та е-свідоцтво. Для замовлення е-посвідчення та/або е-свідоцтва така особа повинна завантажити на смартфон мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг Дія та пройти електронну ідентифікацію.

 

Е-посвідчення та е-свідоцтво пред’являються власником транспортного засобу або особою, яка є належним користувачем транспортного засобу на смартфоні без додаткового пред’явлення посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виготовлених на бланках, а також документа, що посвідчує особу.

 

Поліцейський проводить перевірку достовірності пред’явлених особою е-посвідчення та е-свідоцтва за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду) та відомостей з єдиної інформаційної системи МВС.

 

Звернемося до статті 16 Закону України «Про дорожній рух», де визначено, що ВОДІЙ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ мати при собі посвідчення водія, реєстраційний документ на транспортний засіб, а у випадках, передбачених законодавством, - поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (страховий сертифікат «Зелена картка»), пред’явити у спосіб, який дає можливість поліцейському прочитати та зафіксувати дані, що містяться в посвідченні водія, реєстраційному документі на транспортний засіб, або пред’явити електронне посвідчення водія та електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов’язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії, або відображення інформації про його наявність в електронному свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу), а також інші документи, передбачені законодавством.

 

Тому водій НЕ ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ мати при собі документи на право керування автомобілем у паперовому вигляді

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь