A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

День пам'яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2023 18:49
Кількість переглядів: 70

Скорботна дата 27 січня…

Сьогодні ми з усією світовою спільнотою вшановуємо пам’ять жертв Голокосту – мільйонів жінок, чоловіків і дітей, яких нацисти у роки Другої світової війни катували, розстрілювали, страчували у газових камерах, виснажували голодом і примусовою працею. Масштаби цієї страшної та жорсткої трагедії шокують: на українських землях жертвами Голокосту стали сотні тисяч представників єврейського народу й інших національностей, а в найбільшому та найвідомішому нацистському таборі смерті Аушвіц поблизу польського міста Освенцим мученицькою смертю загинуло близько 1,4 мільйона людей. На ув’язнених експериментували, а через жахливі умови проживання багато з них навіть не доживали до страти. Нацисти також розшукували та розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів з гітлерівського концтабору, яких мали стратити.  Цього дня українці разом з усім світом згадують моторошне масове вбивство євреїв та незліченні жертви представників інших національних спільнот у всіх європейських державах. Аби зберегти пам’ять про ті жахливі роки і страшні події, Генеральна Асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла Резолюцію про відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. «Голокост, що призвів до винищування представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість…», − йдеться в Резолюції.

Схиляємо у скорботі голови перед тими, чиє життя згасло від рук нацистів у страшні воєнні роки. Ця рана ніколи не загоїться… Засвоїти уроки історії – наш святий обов’язок. Маємо не лише пам’ятати про невинні жертви минулого, але й об’єднати зусилля, щоб зашкодити повторенню жахливої трагедії. Співчуваємо нашій спільній величезній втраті, ім’я якої Голокост. Робимо усе можливе, щоб припинити жахіття проти українців з метою знищення їх національної ідентичності, які відбуваються сьогодні через збройну агресію росії.

Миру на рідній землі кожному та повсякчас!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь