Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

День пам'яті жертв Голокосту

Дата: 27.01.2023 18:49
Кількість переглядів: 98

Скорботна дата 27 січня…

Сьогодні ми з усією світовою спільнотою вшановуємо пам’ять жертв Голокосту – мільйонів жінок, чоловіків і дітей, яких нацисти у роки Другої світової війни катували, розстрілювали, страчували у газових камерах, виснажували голодом і примусовою працею. Масштаби цієї страшної та жорсткої трагедії шокують: на українських землях жертвами Голокосту стали сотні тисяч представників єврейського народу й інших національностей, а в найбільшому та найвідомішому нацистському таборі смерті Аушвіц поблизу польського міста Освенцим мученицькою смертю загинуло близько 1,4 мільйона людей. На ув’язнених експериментували, а через жахливі умови проживання багато з них навіть не доживали до страти. Нацисти також розшукували та розстрілювали євреїв на окупованих територіях. Найвідомішим місцем масових розстрілів євреїв в Україні є урочище Бабин Яр у Києві, де було страчено близько 150 тисяч осіб.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів з гітлерівського концтабору, яких мали стратити.  Цього дня українці разом з усім світом згадують моторошне масове вбивство євреїв та незліченні жертви представників інших національних спільнот у всіх європейських державах. Аби зберегти пам’ять про ті жахливі роки і страшні події, Генеральна Асамблея ООН 1 листопада 2005 року прийняла Резолюцію про відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. «Голокост, що призвів до винищування представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість…», − йдеться в Резолюції.

Схиляємо у скорботі голови перед тими, чиє життя згасло від рук нацистів у страшні воєнні роки. Ця рана ніколи не загоїться… Засвоїти уроки історії – наш святий обов’язок. Маємо не лише пам’ятати про невинні жертви минулого, але й об’єднати зусилля, щоб зашкодити повторенню жахливої трагедії. Співчуваємо нашій спільній величезній втраті, ім’я якої Голокост. Робимо усе можливе, щоб припинити жахіття проти українців з метою знищення їх національної ідентичності, які відбуваються сьогодні через збройну агресію росії.

Миру на рідній землі кожному та повсякчас!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь