A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

10 червня 2023 року Верховна Рада України прийняла новий закон "Про захист прав споживачів". Новий закон значно розширює сферу охорони прав споживачів та пропонує нові положення та визначення.

Дата: 15.09.2023 14:26
Кількість переглядів: 93

 

 

 

 

   Основні терміни доповнені наступними поняттями:

Договір таймшеру – договір, строк дії якого перевищує один рік, згідно з яким споживач за винагороду отримує право користування одним або декількома місцями для ночівлі протягом більш як одного періоду проживання; 

Єдиний державний веб-портал для споживачів у сфері електронної комерції (далі – Портал е-покупець) – електронна інформаційно-комунікаційна система, в рамках якої здійснюються збирання, накопичення, обробка, захист, облік та надання споживачам інформації про суб’єктів електронної комерції, а також комунікація суб’єктів електронної комерції, споживачів, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про захист прав споживачів, та інших державних органів, які здійснюють захист прав споживачів у відповідних сферах у межах компетенції;

терміни "комерційне електронне повідомлення", "послуга електронного сервісу порівняння продукції", "послуга електронного сервісу розміщення оголошень", "послуга електронного торговельного майданчика", "постачальник послуг прайс-агрегатора", "постачальник послуг маркетплейса", "постачальник послуг класифайда", "електронний договір", "інтернет-магазин" – у значеннях, наведених у Законі України "Про електронну комерцію".

 

Закон містить частину 3 під назвою Особливості захисту прав споживачів у разі укладення договору поза торговельним чи офісним приміщенням або дистанційного договору. 

Розділом передбачено особливості спеціального порталу е-Покупець. 

Портал е-покупець створюється з метою забезпечення взаємодії суб’єктів електронної комерції, споживачів, компетентного органу та інших державних органів, що здійснюють захист прав споживачів у відповідних сферах у межах компетенції. 

Доступ до Порталу е-покупець здійснюється через мережу Інтернет та є відкритим і безоплатним. 

 

Портал е-покупець є об’єктом права державної власності. 

Створення та функціонування Порталу е-покупець забезпечує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки. 

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки, призначає технічного адміністратора Порталу е-покупець, який здійснює заходи з його адміністрування і програмного супроводження, відповідає за збереження розміщеної інформації, захищає її від несанкціонованого доступу та знищення. 

Суб’єкт електронної комерції, що реалізує продукцію з використанням інформаційно-комунікаційних систем, зобов’язаний протягом 10 днів з дня початку провадження такої діяльності зареєструватися на Порталі е-покупець та надати інформацію, передбачену частиною одинадцятою цієї статті. 

 

Такий суб’єкт зобов’язаний підтверджувати особисту інформацію щороку, протягом місяця починаючи з наступного року з дати реєстрації на Порталі е-покупець. 

Маркетплейс, класифайд, прайс-агрегатор після отримання від суб’єкта електронної комерції повідомлення про набуття ним статусу перевіреного продавця та/або у разі самостійного встановлення факту набуття ним такого статусу зобов’язані розмістити на веб-сторінці такого суб’єкта електронної комерції, який реалізує продукцію в їхніх інформаційно-комунікаційних системах, позначення "перевірений продавець". 

 

Визначено коло повноважень Держпродспоживслужби:

1) проводить позапланові заходи державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктами господарювання незалежно від форми власності вимог законодавства про захист прав споживачів; 

2) надає суб’єктам господарювання обов’язкові для виконання приписи, розпорядження або інші розпорядчі документи; 

4) подає до суду позови про захист прав споживачів, у тому числі щодо невизначеного кола споживачів; 

5) у разі ненадання суб’єктом господарювання достовірної інформації на веб-сайті про його найменування, місцезнаходження, що унеможливлює здійснення заходу державного нагляду (контролю) відповідно до вимог Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" з метою поновлення порушених прав споживачів, має право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до веб-сайту (частини веб-сайту, програмного забезпечення) такого суб’єкта господарювання. 

6) накладає на суб’єктів господарювання санкції у вигляді штрафу за порушення законодавства про захист прав споживачів; 

Споживач має право обміняти товар належної якості на аналогічний товар у продавця, у якого він був придбаний, або повернути продавцю товар належної якості, якщо він не задовольняє споживача за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний споживачем за призначенням. 

 

Дія цього Закону НЕ поширюється на відносини щодо: 

1) переходу права власності на об’єкти, вилучені з цивільного обороту або обмежені в цивільному обороті відповідно до законодавства; 

2) правочину, який підлягає нотаріальному посвідченню та/або державній реєстрації відповідно до законодавства; 

3) правочину, який стосується грального бізнесу, у тому числі парі, тоталізаторів та інших азартних ігор, або проведення лотерей; 

4) надання медичних та/або соціальних послуг; 

5) надання адміністративних послуг; 

6) будівництва нових будівель, значного переобладнання існуючих будівель та оренди житлових приміщень; 

7) реалізації майна, на яке звернено стягнення.

У разі виникнення складнощів, ви можете звертатися до сектору “Красилівське бюро правової допомоги” за правовою допомогою за адресою вул.Театральна 1, м.Красилів, або за номерами телефонів 4-26-60; 0 800 213 103.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь