A A A K K K
для людей із порушенням зору
Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

СУБСИДІЯ ТА ПІЛЬГА: ЩО СПІЛЬНОГО ТА В ЧОМУ РІЗНИЦЯ?

Дата: 13.10.2023 10:52
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Чимало громадян плутають такі поняття як “житлова субсидія” та “пільга на житлово-комунальні послуги” і навіть часто вважають, що це різні назви однієї і тієї ж виплати.

Це не зовсім так.

Дійсно, спільним є те, що це допомога, яка надається державою на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива. 

Однак, житлова субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово- комунальних послуг та пільга на оплату житлово-комунальних послуг – це два різних види виплат. 

Житлова субсидія – це допомога від держави тим родинам, доходи яких не дозволять їм самотужки сплатити в повному обсязі кошти за спожиті житлово-комунальні послуги. Тобто, це допомога, яка залежить виключно від майнового та матеріального стану домогосподарства: маєш низький дохід можеш отримувати житлову субсидію. 

Умови призначення житлових субсидій та порядок їх надання визначено в Положенні про порядок призначення житлових субсидій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848.

Пільга  встановлена законодавством перевага, що надається визначеним категоріям осіб. Наприклад, це ветерани війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників та Захисниць України, постраждалі від аварії на Чорнобильській АЕС, діти війни, багатодітні сім’ї та ін. 

При цьому пільга на оплату житлово-комунальних послуг (залежно від категорії отримувачів) може надаватися як без урахування доходів, так і з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Механізм реалізації права на отримання пільг з оплати житлово-комунальних послуг визначається Порядком надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 373.

Важливо!

За наявності одночасно права на субсидію і на пільгу надається один з видів допомоги.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь