Щиборівська територіальна громада
Хмельницького району, Хмельницької області

Рекомендації щодо профілактики грипу птиці в приватних господарствах

Дата: 21.10.2024 16:35
Кількість переглядів: 20

      Грип птиці – захворювання птиці, що характеризується ураженням органів дихання та системи травлення. Збудником захворювання є вірус (H5N1), який є споріднений з вірусом грипу типу А у людей та тварин. Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції та послід.

     Дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця, є природним резервуаром вірусів грипу птиці. До грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання.  Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками та природним резервуаром інфекції.

    Симптоми пташиного грипу у птахів – спад активності, посиніння видимих слизових оболонок, гребеня, сережок, набряк голови, діарея, ускладнене дихання, параліч та раптова смерть.

     Симптоми пташиного грипу у людей – можуть варіюватися від типових для звичайного грипу (температура, кашель, біль у горлі і м’язах) до інфекцій очей, пневмонії.

Щоб знизити ризик зараження пташиним грипом потрібно:

– уникати контакту з хворою птицею і не торкатись до місць, на які можуть потрапити екскременти хворих птахів;

– після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) та іншими продуктами птахівництва ретельно мити руки з милом, а предмети, на яких оброблялось м’ясо птиці продезінфікувати;

– вірус пташиного грипу легко знищити за допомогою термічної обробки, тому вживати в їжу продукти птахівництва слід лише після термічної обробки: яйця потрібно варити не менше 10 хвилин, а м’ясо – не менше 30 хвилин. Вживаючи добре проварене м’ясо птиці, заразитися неможливо;

– яйця не можна вживати сирими; перед приготуванням яєць слід ретельно мити шкарлупу мильною водою;

– не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

Згідно із положеннями Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011 №547, власники особистих селянських господарств, діяльність яких пов’язана з утриманням птиці, зобов’язані виконувати положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 № 100 та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

-здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

-на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

-виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити заходи з профілактики та боротьби з грипом птиці;

-проводити заходи направлені на попередження виникнення грипу птиці, передбачених Інструкцією;

-повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку;

-до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю.

У селі Куянівка встановили карантин через пташиний грип

 

  Інформує  Хмельницьке районне  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь